Monstertjes…

Bij de opvoeding van mijn kinderen heb ik vaak gezucht en gewenst dat ik een handleiding bij de geboorte had meegekregen. Daar ben ik echt niet de enige in. Kinderen zijn mooi, uniek en fantastisch om de dagen mee door te brengen. En toch…

 

Regelmatig weten ze je op de meest verfijnde manier het bloed onder je nagels weg te halen of je op het moment dat je er eigenlijk even niets bij kunt hebben, te overvragen. Kleine monstertjes lijken het dan meer.

 

Dankzij mijn eigen twee “monstertjes” heb ik een schat aan ervaring opgedaan. Inmiddels hoef ik me daar niet meer druk om te maken, die van mij wonen allebei samen met hun partner. Alle tijd voor mij om eens wat tips op een rijtje te zetten voor jou. Want jij zit waarschijnlijk nog in de drukte, de chaos en die onrustige periode.

 

Kijk en voel eens wat deze tips met jou doen.Spreekt er eentje je heel erg aan? Begin dan eens met die toe te passen en geniet van de veranderingen die ze teweeg gaan brengen.

 

Het is soms even een bewustwording: bijvoorbeeld van het gebruik van taal: verschillende manieren kunnen voor verschil in reactie zorgen.

 

  1. Zelfkennis:Leer je kind zichzelf goed kennen. Waar is hij goed in? Wat vind hij lastig? Als hij herkent wat hij lastig vind kun je aanbieden om te helpen. Door samen nieuwe dingen te leren groeit het zelfvertrouwen.
  2. Los het zelf op:Leer je kind zo vroeg mogelijk om zelf dingen op te lossen. Probeer hierbij hem niet te overvragen, maar wel te stimuleren. Dus zelf een broodje te smeren bijvoorbeeld. Ook hierdoor leert je kind om in nieuwe situaties een oplossing te vinden.(Mijn kids namen regelmatig vriendjes mee die dan bij ons bleven eten. Deze kinderen wisten vaak nog niet hoe ze met een mes konden smeren en snijden; er bestaat niet voor niets kinderbestek)
  3. Sta als een huis:Vooral kinderen die verlegen zijn hebben een gebogen en naar binnen gekeerde houding. Als je merkt dat jouw kind dat doet, leer hem dan eens om zijn schouders goed recht te zetten en het hoofd er recht bovenop. Je weet wel, het idee dat je een trekpoppetje bent met zo’n touwtje! Alleen al de houding bepaalt een groot deel van je uitstraling en hierdoor wordt er beter naar je geluisterd.
  4. Gevoelens herkennen:Benoem zo vaak mogelijk de verschillende gevoelens die je bij je kind ziet. Gewoon vanuit een neutrale observatie. Vraag of jouw kind Boos, Bang, Blij of Verdrietig is. Zo leert hij zelf ook te voelen en te herkennen wat hij ervaart. Hierdoor leer je jouw kind nog beter kennen en als bijkomend voordeel wordt je ook steeds bewuster van je eigen gevoelens. Door je bewust te zijn van je eigen gevoelens, kun je de gevoelens bij een ander ook makkelijker herkennen, dit voorkomt dat situaties uit de hand dreigen te lopen, dus minder ruzie. Ik wens je veel plezier met het toepassen van één of meerdere tips.

    Loopt het bij jouw thuis écht niet lekker en zijn deze tips voor jullie niet voldoende? Let me know!

 

 

Annemarie van Balen

Over de auteur

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>